Mohs hårdhetsskala

Kommentarer inaktiverade för Mohs hårdhetsskala

Posted on 11th mars 2011 by admin in Gemmologi

Skärmavbild 2013-01-25 kl. 12.51.01

Mohs hårdhetsskala visar reptåligheten för olika mineraler genom att ett hårdare mineral kan repa ett mjukare. Skalan skapades av den tyske mineralogen Friedrich Mohs som baserade den på tio mineraler som fick var sitt värde på en skala 1-10. Inom materialteknik finns flera definitioner av hårdhet.

Ett materials okända hårdhet bestäms genom att man undersöker vilket mineral på skalan som är det hårdaste som kan repas, eller omvänt, vilket är det mjukaste mineral, som förmår repa provföremålet. Mineral med hårdhet 1-2 kan repas med en nagel, och mineral med hårdhet 1-6 kan repas med en stålspik.

Mohs hårdhetsskala är endast en jämförande skala. Exempelvis är korund dubbelt så hårt som topas, medan diamant är nästan fyra gånger så hårt som korund.

Diamant är det hårdaste naturmaterial som finns.

En brilljant är en smyckeslipad diamant. Enda sättet att slipa fram briljantens fasetter har hittills varit att använda mera diamant, i detta fall i form av diamantpulver.

Korund ingår ofta i industrins slipskivor, och med detta kan de flesta hårda material (utom diamant) slipas till önskad form eller skäras.

I vår butik hittar du alltid ädelstenar och tillbehör av hög kvalitet. Besök http://www.riddgem.se/

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.