Så bedömer experterna färgen på dina stenar

Kommentarer inaktiverade för Så bedömer experterna färgen på dina stenar

Posted on 29th april 2013 by admin in Gemmologi |Nytt

Före 1900-talet fanns inget allmänt accepterat system för att bedöma färger hos ädelstenar. Det var den amerikanske målaren och konstläraren Albert H Munsell som först identifierade tre betydelsefulla kvaliteter hos en bestämd färg – nyans, mättnad och ton. Han skrev också böcker om detta.

Gemological Institute of America är en av de mest ansedda organisationerna i världen som bedömer ädelstenar. Gemological Institute of America namnger och specificerar up till 31 olika färgtoner på ädelstenar. Här är en ungefärlig återgivning av deras färgschema för färgade ädelstenar.

AllAboutGemstones.com - Gem Color

GIA nomenklaturen specificerar också sex nivåer av mättnad (eller intensitet) . I exemplet här nedan är färgen blå och går från (på engelska) greyish/brown till vivid (intensiv på svenska).

AllAboutGemstones.com - Gem Color

För att beskriva ton (liknande transparans-/klarhets-begreppet som det dock inte ska förväxlas med) använder GIA systemet en tiogradig skala enligt bilden nedan. Den går från färglös (vit) till very very dark.

AllAboutGemstones.com - Gem Color

När dessa tre skalor används sammanfattas bedömningen i en tresiffrig kod. En ideal blåklintsblå safir, till exempel, skulle ha siffrorna 10-6-6.

Informationen i det här inlägget är en sammanfattning av texten i en artikel som du hittar här. Vi rekommenderar att du tittar där om du är bra på engelska.

I vår butik hittar du alltid ädelstenar och tillbehör av hög kvalitet. Besök http://www.riddgem.se/

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.